TIPS OCH TRICKS

Bra att tänka på när du ska köpa hus

Få saker i livet kan jämföras med stunden då du köper ditt första hus. Troligtvis så är köpet på din topp-5 lista över roliga och läskiga saker som du absolut vill göra i livet. På grund av allvaret och storleken på det här momentet så finns det få personer där ute som kan kalla sig för husköpar-proffs (ett nytt ord).

Vi på Bostada vet att det är svårt och att många kommer med olika bra och mindre bra tips att tänka på. För att göra det enklare för dig inför husköpet så har vi samlat några viktiga saker att tänka på.

På visningen

När du går på visningen så är det ofta mycket du vill ta in på en förhållandevis kort stund. Många har som strategi att leta fel på visningen men det är ofta inte den bästa vägen. Inget hus är nämligen helt perfekt så försök istället att känna in huset. Passar köket för dina behov, är sovrummet tillräckligt stort, är tomten så där lagom insynsskyddad som du vill ha den. Oavsett vad du har för krav så börja i den änden. Om bostaden får godkänt så kan du gå vidare men kategorin renovering. Få hus är som vi nämnde perfekta eftersom vi alla har olika preferenser. Kolla efter vad du vill ändra på och gör sedan en uppskattning i lugn och ro dels vad det kan kosta och om det är genomförbart. Mäklaren har ofta svar på många av de här frågorna så använd möjligheten till frågor både på visningen och på telefon efter visningen.

Besiktningsprotokollet

Som vi nämnde tidigare så är det ingen bra idé att du ska leta fel på visningen för det är nämligen bättre att läsa igenom det besiktningsprotokoll som nästan alltid delas ut på visningen av en villa eller radhus. Där har nämligen ett opartiskt proffs gått igenom alla delar av bostaden och kommenterat vad som är bra och vad som är mindre bra. Om det är någon del som inte har besiktas så står också ett med. Du har fortfarande en undersökningsplikt men en stor del av den är fullgjord tack vare protokollet. Om huset du besökte är så pass intressant att du vill köpa det så rekommenderas alltid ett samtal till besiktningsmannen som varit i huset. Även om du inte har några frågor så är det ofta skönt att höra besiktningsmannen berätta lite om huset. Besiktningsprotokoll kan ibland beskriva huset så att något låter allvarligare än vad som är fallet. Så om minsta tvekan och oro finns om bostaden, ring besiktningsmannen.

Din budget

Eftersom det är få hus du bara vill flytta in i direkt så kan det vara bra att räkna lite. Gör en enklare undersökning på vad sakerna du vill få gjort kostar. Ha sedan den kostnaden med i beräkningen när du avgör vilket pris du har möjlighet att betala för bostaden. Det är alltid smart att dubbelkolla vad det står i ditt lånelöfte, framförallt hur högt du kan gå i en eventuell budgivning. Vill du mer specifikt veta hur en budgivning går till så rekommenderar vi att du läser klickar här. I slutändan så vill vi och du att det ska kännas som ett bra och genomtänkt husköp. Tveka inte heller att använda mäklarens expertis och ställ gärna frågor, de hjälper dig även med en boendekalkyl om så önskas.