TIPS OCH TRICKS

Bra att veta om deklarationen

Skrivet av:
Dennis Svensson

När det är tid för deklarationen så är det inte ovanligt att frågorna kring vad får göra avdrag för börjar hopa sig. För att du som sålt din bostad ska känna dig mer säker innan mäklaren hjälper dig att fylla blanketten. K5 -(fastighet) eller K6-blanketten(bostadsrätt). Så har vi på Bostada samlat några matnyttiga tips från Skatteverket.

När ska jag senast deklarera? 

Du ska alltid deklarera senast 2 maj året efter att du skrev på köpekontraktet. Det betyder att oavsett om du sålde din bostad i januari eller i december ett visst år så ska du deklarera i maj året efter.  Ett vanligt misstag är att utgå från det då tillträdet då tillträdet ägde rum. Det är alltid bra att vara ute i god tid med deklarationen. Vi rekommenderar att du kontaktar mäklaren i februari. Ni kan då boka in en tid för deklarationshjälp. Om du har sålt en bostadsrätt så kan du höra av dig till mäklaren så fort du fått KU55-blanketten från din förening.

Hur hög blir skatten?

Skatten är 22 procent av vinsten. Som exempel ifall du köpt en bostad för 1 000 000 kr och några år senare säljer bostaden för 1 500 000 kr så är din vinst 500 000 kr och skatten blir följaktligen 110 000 kr (500 000 kr X 0,22).

Vilka avdrag kan jag göra i deklarationen?

För att minska vinsten så så kan du om du har möjlighet göra avdrag i din deklaration. Vanligen gör man avdrag för mäklararvodet, kostnaden för Hemnet och i de fall det förekommit styling. Andra exempel på avdrag är pantbrev och lagfartskostnader om det gäller en fastighet eller kapitaltillskott om det gäller en bostadsrätt.

Avdrag för förbättringsutgifter 

För att du ska ha rätt att göra avdrag för en förbättringsutgift, alltså att du gjort något med bostaden som anses gjort bostaden bättre än den tidigare var så måste utgiften uppfylla några kriterier. Det viktigaste kriteriet är att den sammanlagda kostnaden för förbättringen uppgår till minst är 5000 kr. Skatteverket skiljer sedan på på om förbättringen anses vara en grundförbättringen eller om den anses vara reperation och underhåll. En grundförbättring är avdragsgill medans reparationer och underhåll ska ha medfört att bostaden fått ett bättre skick vid försäljningen än vid köpet av bostaden för att godtas.

Kostnader du inte får göra avdrag för

Det är vanligt att man renoverar och förbättrar sin bostad helt själv utan att ta in hantverkare men tyvärr så har man inte rätt att göra avdrag för sin egna nedlagda tid. En annan viktig del är att skatteverket inte godar kostnader för reparation och underhåll som är äldre än 5 år gamla.

Kontakta någon av våra mäklare om du vill ha mer information om deklarationen.

Dennis Svensson
SKRIVET AV:

Dennis Svensson

📱 0730-500397 📧 dennis@bostada.se