TIPS OCH TRICKS

Budgivning

Efter visningen så är mäklarens uppgift att ringa runt till alla spekulanter. Till en början brukar samtalen för det mesta handla om frågor och funderingar från de olika sällskapen. Det mest vitala vid första samtalet efter visningen är att få fram vilka av sällskapen som är intresserade och vilka som inte är det. Det är faktiskt ovanligt att någon lägger bud direkt, eftersom det handlar om ett så stort och viktigt beslut, det tryggaste för en budgivning är att alla som deltar har tagit ett genomtänkt och välgrundat beslut. En annan viktig fråga är om spekulanten har lånelöfte klart eller om vi ska hjälpa till med kontakt på banken. Så stress är som vanligt inte positivt.

Först några dagar efter visningen brukar bud komma in. De här buden kan vara villkorade med en mängd olika krav, exempelvis när de behöver få tillträda nya bostaden. Alla villkor oavsett typ ska komma fram redan i budgivningen så att du som säljare ska veta alla förutsättningar. Det är ju faktiskt så att det inte alltid är den som har det högsta budet som vinner budgivningen och får köpa och anledningen till det kan vara ett villkor som du inte kan acceptera.

Vi på Bostada vet och har förståelse för att budgivningen kan vara påfrestande för både dig som säljer och för dina spekulanter, varför lugn och gott humör brukar räcka långt. Vill du läsa mer om den juridiska biten av en budgivningen så rekommenderar vi den långa men viktiga budgivningspolicyn vi tagit fram utifrån Mäklarsamfundets och Fastighetsmäklarinspektionens riktlinjer.

Nästa steg i vår guide handlar om kontraktskrivningen, det är då din bostad får sin nya ägare.