TIPS OCH TRICKS

Första mötet med din mäklare

Skrivet av:
Antonio Yuksel

Introduktion

Du planerar att sälja din bostad. Eftersom en bostadsaffär inte är något du gör varje dag så har vi på Bostada skapat en guide. Vi kommer att ha en text för varje stort moment som du passerar i din försäljning.  Information som din mäklare självklart kan bistå med, men som det ibland kan det vara skönt att ha samlat att läsa i lugn och ro.

Vi börjar med en text som både kan ses som bra information inför första mötet med din mäklare, men också som en bra  sammanfattning efter att du träffat mäklaren.

Mötet med mäklaren

Hur mäklare brukar strukturera mötet skiljer sig ofta åt mellan olika mäklare. Några grundfundament för mötet brukar dock alltid finnas där.

Det börjar ofta med att mäklaren vill sitta ner för ett samtal där ni tillsammans gör en analys av läget. Varför vill sälja din bostad? Vart vill du ta vägen? Hur ser tidsplanen ut? Vad har du för förväntningar?, är några av frågorna som kommer avhandlas.

När mäklaren anser att läget blivit sammanfattat på ett bra sätt så kommer mäklaren vilja kolla runt i din bostad.  Mäklaren behöver veta skicket och stilen på bostaden som ska säljas. Under rundvandringen så kommer flera frågor ställas om din bostad. Vissa frågor kan vara svåra att svara på, men gör så gott du kan. Exempelvis: När renoverades köket? Är stammarna bytta? Planerar du att måla de där kantstötta listerna?  Om mäklaren anser att en homestyling kan vara läglig så kommer den frågan också dyka upp. Självklart får du vara med och tycka till om allt.

När mäklaren har fått en samlad bild kring både dig och din situation och över bostaden som ska säljas så kommer det mer ”säljande” samtalet.

Ofta har du bokat ut flera mäklare för att jämföra erbjudanden. Därför behöver Bostadas mäklare också förklara hur vi tänker att försäljningen ska genomföras. Vi mäklare har alla olika egenskaper som utmärker oss. Vi hoppas så klart att mäklaren på Bostada ska vara det bästa alternativet.  Det vi ödmjukt ber dig om är att lyssna, ställa kritiska frågor och inte bara jämföra arvodet utan också bedöma personen och tjänsten.

Efter mötet med en mäklare från Bostada så ska du veta vad mäklaren anser att din bostad är värd och vad utgångspriset bör vara. Ni ska tillsammans ha gjort upp en realistisk tidsplan. Moment som ska vara inplanerade är, tid för fotografering, visning och eventuell besiktning och styling. Framförallt så ska du veta vad arvodet är och vad som ingår i det. Vill du veta mer om hur just själva värderingen fungerar och vad mäklaren baserar sin uppskattning på rekommenderar vi att ni läser mer här.

Vi hoppas såklart att du valde en mäklare från Bostada. Och vill du läsa vidare i den här guiden så rekommenderar vi nästa steg som informerar om viktiga saker inför fotograferingen. 

Antonio Yuksel
SKRIVET AV:

Antonio Yuksel

📱 0730-500297 📧 antonio@bostada.se