TIPS OCH TRICKS

Så här säljer du ditt hus – åtta enkla steg

Skrivet av:
Dennis Svensson

Att sälja sin bostad kan vara en lång process, men våra mäklare på Bostada vill göra det så smidigt och tryggt som möjligt. I guiden här nedan beskriver vi hur processen går till. Läs även dessa guider när du ska sälja bostadsrätt eller fritidshus.

Här nedtill följer en lista på de olika stegen som vi på Bostada tycker är viktiga när du ska sälja ditt hus eller din villa.

 1. Värdering av hus
 2. Förberedelse av dokument
 3. Fotografering av hus
 4. Annonsering
 5. Visning av hus
 6. Budgivning
 7. Köpekontrakt
 8. Tillträde och utflyttning

1. Värdering av hus

Innan du bestämt dig för att sälja ditt hus eller villa är det självklart en bra start att värdera din bostad. Vilket i sin tur visar vad du kommer att ha råd med när du flyttar till en ny bostad.

Det finns bakomliggande faktorer som avgör värderingen av huset. Skick, stil och läge är några av dem. Du kan även titta på statistik för bostäder som liknar ditt eget i samma område.

Sedan kan du självklart vända dig till oss mäklare på Bostada för en värdering av ditt hus eller villa. Vi erbjuder kostnadsfria värderingar, där vi får fram ett värde som stämmer överens med om du skulle sälja bostaden idag.

2. Förbered dokument och fakta om huset

Ju mer information du tar fram om huset innan försäljningen, desto tryggare blir affären. Det är viktigt att få fram dokument om huset som innefattar:

 • Pantbrev
 • Ritningar
 • Information om servitut

Vi kommer att ge dig information innan försäljning så att du enkelt får en överblick av vad som behöver plockas fram.

Vad ska ingår när du säljer ditt hus?

När du säljer ditt hus tillämpas någonting som kallas för Jordabalkens bestämmelser – som i korta drag reglerar vad som skiljer fastighets- och byggnadstillbehör från lös egendom.

Några exempel på tillbehör som är knutna till huset är brevlåda och flaggstång. Byggnadstillbehör kan exempelvis vara badrumsskåp och persienner.

Det finns fall då det kan vara svårt att avgöra vad som faktiskt räknas in i de två olika kategorierna. Därför måste du komma överens om detta skriftligen.

Diskutera gärna med oss mer ingående för att klargöra aspekter som rör byggnads och fastighetstillbehör. Så att det inte blir några problem.

Dolda fel som kan uppstå i huset

När du ska sälja en villa bär du ansvaret för alla eventuella dolda fel. Upp till tio år efter köpet kan du bli ersättningsskyldig om det skulle dyka upp någonting som åberopas som fel.

Det finns tre kriterier för att ett fel ska kunna tas upp som ett dolt fel:

 • Felet måste ha funnits vid köptillfället.
 • Felet ska inte ha kunnat upptäckts när en noggrann undersökning genomförts.
 • Felet ska inte ha varit förväntat utifrån husets ålder, skick och informationen som köparen fått.

Vad är en säljaransvarsförsäkring?

Det bästa sättet att skydda sig mot att bli ersättningsskyldig är att teckna en så kallad säljaransvarsförsäkring. Om ett dolt fel skulle upptäckas tar då försäkringsbolaget över ärendet.

Premien kan dock vara rätt hög, men om det rör sig om byggtekniska fel som ofta är kostsamma kan det ändå vara värt att teckna en sådan försäkring.

Bostada rekommenderar Anticimex ”säljarförsäkrat” som kostar 16195 kr, då ingår besiktningen och du som säljer är försäkrad i tio år.

Förbesiktning av huset

Om du som säljare inte utfört en besiktning så kommer troligtvis köparen av ditt hus vilja ta hjälp av en besiktningsman för att få veta hur skickat på bostaden ser ut. Läs mer här om hur besiktning fungerar.

Energideklaration av huset

En energideklaration visar på hur mycket energi ditt hus förbrukar, och detta är någonting du måste göra innan husförsäljning. Vänd dig till någon av våra mäklare här på Bostada, så kan vi ge dig förslag på energiexperter. Vi rekommenderar att energideklarationen utförs samtidigt som din bostad besiktas inför försäljningen, för att spara tid och pengar. 

Genom en sådan här energideklaration får huset en så kallad energiklass – som sträcker sig från A till G. Detta gör i sin tur att det kan jämföras med andra hus.

3. Fotografering av hus

Självklart är det viktigt att ditt hus är extra rent och fint innan du säljer det. Med rätt inredning och homestyling kan du få ditt hus att skina.

I Bostadas grundarvode ingår ett fotopaket med högupplösta bilder. Vi har en utbildad husfotograf som kommer att ta de bästa möjliga bilderna för din bostad.

Fotograferingen av huset är en viktig del av försäljningen, och här nedan är några tips på saker som kan vara bra att förbereda. Besök denna sida för att se vad Husfoto har att säga om ämnet. Nedan följer ett urval av tipsen från Husfoto:

 • Rensa och plocka undan saker. Ett rum kommer att upplevas som mindre om det är mycket saker framme.
 • Det är viktigare att torka av blanka ytor, än att dammsuga.
 • Se till att alla glödlampor fungerar innan fotograferingen.
 • Städa undan matskålar och leksaker för djur.
 • Plocka undan fotografier på nära och kära.
 • Bädda gärna sängen med ett vitt och fräscht överkast.
 • Se till att trädgården är i fint skick, och att onödiga föremål inte ligger utspritt och synligt.

4. Annonsering av huset

När ni anlitar oss på Bostada så ingår alltid marknadsföring på vår egna hemsida, Booli och Hitta hem. Vi på Bostada kan erbjuda ett större paket för marknadsföring på sociala medier.

Annonsera på Hemnet

Den största sajten för bostadsannonser i Sverige är Hemnet, som tar ut en avgift när bostaden publiceras på deras sida. Avgiften betalas av dig som säljer.

Priset ligger mellan 800 kr och 2400 kr, som baseras på utgångspriset på din bostad. Hemnet är en viktig sajt när det kommer till annonsering av ditt hus, så överväg att använda dig av dem.

5. Visning av hus

Visningen av ditt hus är ett av de viktigaste momenten i köpprocessen. Det är viktigt att bostaden är i centrum. Huset ska lyftas fram i en så positiv bemärkelse som möjligt. Det är också viktigt att städa inför visningen – allting som hjälper för att helhetsintrycket ska bli så positivt som möjligt.

En bra tumregel är att försöka se till så att huset i den mån det går ser likadant ut som på fotograferingen. Ställ gärna ut en skål med godis eller frukt för visningsgästerna. Allt för att göra det hemtrevligt på visningen.

6. Budgivning

Efter visningen ringer mäklaren upp de personer som har lämnat en intresseanmälan. Om många är intresserade av ditt hus kan det bli budgivning.

Ett bud lämnas vanligtvis över telefon, via mejl eller sms. Spekulanterna höjer sedan sitt bud med valfritt belopp. Notera att buden inte är bindande förrän kontraktet är signerat.

Innan ett köpekontrakt signeras av både säljare och köpare måste mäklaren redovisa alla bud till säljaren. De som har lagt det högsta budet blir oftast köpare. Dock så innebär inte det högsta budet automatiskt rätten till att köpa huset.

Du som säljare kan alltid sälja till en budgivare som lagt ett lägre bud.

7. Köpekontrakt hus

Det är som sagt du som säljare som beslutar vem du vill sälja din villa till. När du gjort detta är det dags att skriva kontrakt. En mäklare på Bostada bokar då in en träff med dig som säljare och den som köper huset.

Vi hjälper dig hela vägen

Kontraktet kan antingen skrivas i huset som säljs, eller på en annan förutbestämd plats. Mäklaren ser till att alla nödvändiga handlingar finns upprättade och att andra överenskommelser dokumenteras på ett så överskådligt sätt som möjligt.

Vi finns med dig när du skriver under kontraktet för att gå igenom allt det finstilta med samtliga parter – så att alla känner sig trygga med affären.

8. Tillträde och utflyttning av huset

Tillträdet är mötet då köpare och säljare träffas på banken eller hos mäklare för att överlämna nycklarna till huset. Här sker även de sista betalningarna så att du som säljare får dina pengar.

Likvidavräkning

Köparen ska nu betala resterande 90% av husets pris. De första 10% har du redan fått i handpenning. Betalningen går till så att du som säljare och köpare skriver under en så kallad likvidavräkning. Det här dokumentet visar vilka överföringar som ska göras mellan köparens bankkonton och ditt eget.

Detta dokument får sedan banken som direkt börjar med att föra över pengar till dig som säljer huset. Efter detta får du ett kvitto av banken, och slutligen lämnas samtliga nycklar över till huset.

Flyttstäda

Innan tillträdet ska du ha tömt och städat bostaden. Att städa själv kan vara både svårt och tidskrävande, speciellt när det gäller ett hus – då det ska vara väldigt välstädat. Städar du själv riskerar du att få komma tillbaka och åtgärda fel och missar. Därför kan det vara en bra idé att anlita en städfirma som sköter detta åt dig. Det finns RUT-avdrag som gör att kostnaden inte skjuter i taket.

Dennis Svensson
SKRIVET AV:

Dennis Svensson

📱 0730-500397 📧 dennis@bostada.se