TIPS OCH TRICKS

Skriva kontrakt

En kontraktskrivning på en bostad innebär att du som säljare accepterat ett bud från en spekulant och nu är villig att upplåta äganderätten på bostaden till den nya ägaren. Om du missat att läsa tidigare steg i den här guiden, exempelvis det om budgivning så rekommenderar vi att du backar dit och läser det först.  Det kan låta formellt och det är det också. Ett köpekontrakt innehåller i regel många juridiska paragrafer allt för att du och köparen ska vara så trygga som möjligt. Även om det kan låta lite allvarligt så är det juridiska endast positivt eftersom ni då verkligen vet precis vilka åtagande som ni har mot varandra.

Vi på Bostada gillar ju att göra saker lite annorlunda. Med oss skrivs kontraktet alltid hos dig eftersom det är din bostad som köparen har en relation till och såklart vill se så mycket som möjligt. Ofta avdramatiserar det här också hela situationen eftersom eventuella frågor om bostaden som kan dyka upp vid det här tillfället enkelt kan besvaras med att vi alla går och kollar upp svaret. Exempelvis hur fungerar tvättmaskinen? eller fungerar frysen?.

Åter till själva kontraktet. För att allt ska flyta så smidigt som möjligt så kommer mäklaren agera högläsare och punkt för punkt både läsa och förklara innebörden av varje paragraf. Om du eller köparen har frågor så är det bara att avbryta och ställa frågan.

Nästa steg i guiden handlar om tillträdet, oftast äger det rum mellan 1-4 månader från kontraktskrivningen, det är upp till dig och köparen att komma överens.