TIPS OCH TRICKS

Tillträdet

Nu är det dags för sista steget i guiden. Om du har missat något steg så finns alla delar samlade här. Tillträdet innebär det möte då du tillslut lämnar över din bostad till den nya ägaren. Innan vi kommer in på själva mötet så börjar vi med några viktiga punkter inför tillträdet.

Inför tillträdet

Några veckor innan tillträdet så kommer du få en kallelse av mäklaren. I den kallelsen framgår det vart ni ska ses och vilken tid. Just platsen för tillträdet kan variera. Antingen ses man på köparens bank om den banken har ett kontor på orten. Annars löser vi det med att vi ses vid bostaden.

Innan tillträdet så är det också viktigt att städningen klar. Oavsett om du anlitat en städfirma eller om du slitit hårt med den själv så kan det vara smart att göra upp en tid med köparen för en städbesiktning innan själva tillträdet. Om det skulle vara något du eller städfirman missat som köparen uppmärksammar så finns det fortfarande tid att lösa detta. Allt för att du ska få en så glad och nöjd köpare som möjligt.

Överlämningen

Som vi nämnde tidigare så beror det lite på var vi ses för tillträdet. Gemensamt dock för alla tillträden är att både din bank och köparens bank är involverade. Här har mäklaren förberett så att bankerna är förberedda innan. Mäklaren har tagit fram en likvidavräkning som både du, banken och köparen fått ta del av. Din likvidavräkning innehåller information om vilken summa du kommer få insatt på kontot efter att eventuella lån är lösta. Köparens motsvarighet är enklare och säger egentligen bara vilken summa hen ska betala. Är bostaden en villa så ska både du och köparen signera ett köpebrev. Köpebrevet ska sedan bevittnas av två personer och sedan i original skickas till lantmäteriet så att den nya köparen får lagfart på bostaden. För att använda ett enklare ord blir ägare av bostaden. Är bostaden däremot en bostadsrätt så går det enklare då är det enbart ett köpbevis som signeras av båda parterna.

Efter att alla papper är klara och köparens bank satt över pengarna på ditt konto återstår egentligen bara ett trevligt handslag och att du överlämnar nycklarna till köparen.

Nu är alla de största delarna avklarade av försäljningen och du kan nu verkligen blicka mot din nästa bostad. Din relation med mäklaren behöver dock inte sluta här även om den tar en paus fram tills det är dags för deklarationen. Läs gärna den sista delen av vår guide för att verkligen vara förberedd även då.